15 May 2011

cUbe LiHAt !!

Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 

1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. 

Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. 

Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur...

Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj.

 ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi )

 Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu

Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012??

 Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. 

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman..

Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..  

 Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa
 Rasulullah SAW bersabda:   

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul..

.". Kami bertanya: 

"Suara apakah, ya Rasulullah?

 " Beliau menjawab:

 "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. 

Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian.

 Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah:

 " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis )

p/s: tidak pasti kesahihannya...tetapi..
beringat2 lah yerr...
=)

5 comments:

  1. yup2. ini peringatan jer.
    taktau la betul ke tak kan.
    supaya kite beringat2..

    dulu time saye sekolah ade gak benda mcm nie.
    ustaz2 pun suhh jd kan panduan saja.
    tak perlu nak dibuktikan pun.
    sbb kalau org beriman die tak takot mati.

    ReplyDelete
  2. ase insaf seketika,....penah dgar pasal ney..tp xtaw bla jer dy akan tjadi an..so bringat2 la kita

    ReplyDelete
  3. semoga kita semua tergolong dikalangan yang Allah redhai..harap2 kita semua sempat bertaubat.
    tak tahu benda tu akan berlaku bila, tapi pasti akan berlaku..=)

    ReplyDelete
  4. apik akan cuba sentiasa beringat

    ReplyDelete
  5. QAMARUL ---> yup..peringtn jer...
    supya kita ingt x leka..=)

    NUREENINA---> hehhe..memg insaf sktika...
    tp harap2 ingt ..=D

    ANAK WAK MAIL--> YE..BETOL kata2 awk tuee...
    harap2 sempt bertaubat...=)
    APIK----> BAGUS..=D

    ReplyDelete